С новите технологии на БАСФ ще си гарантирате „Добив Плюс за Приход Плюс”

Близо 170 хиляди български ферми са престанали да действат между 2010 и 2016 г.
януари 23, 2020
Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината
март 16, 2020
Show all

С новите технологии на БАСФ ще си гарантирате „Добив Плюс за Приход Плюс”

На традиционната годишна среща в Правец екипът на БАСФ представи новите технологии в четирите основни култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, които и през 2020 г. ще осигурят успешен бизнес за българските земеделци. Във форума участваха над 360 производители от Северна Централна и Северозападна България, пред които Ваня Горчева, мениджър за България и регион Запад на БАСФ Решения в Земеделието, отправи новата оферта за тазгодишния сезон „Добив Плюс за Приход Плюс” в родното земеделие.

Заедно с целия екип на БАСФ, Горчева представи пакетните предложения за фермерите с промоционалните цени за житни култури, слънчоглед, царевица, рапица и за новите хибриди слънчоглед, като за първи път тази година бяха излъчени и конкретни казуси от полетата в Северна и Северозападназападна България, където различни продукти на компанията са постигнали търсените от фермерите резултати при различни климатични условия. „За БАСФ е важно тези примери да бъдат представяни в реално време, затова и земеделците могат да ги намерят на Фейсбук страницата компанията BASF Решения в земеделието България”, припомни и Мария Неделчева, търговски мениджър на „БАСФ България”.

През последните години европейското законодателство постави забрана върху използването на 28 основни активни вещества за растителна защита, или на 146 готови продукти. „Добрата новина е, че БАСФ лансира два от новите си продукти в сегмента фунгициди при житни култури, които достигнаха и съществен дял от пазара”, посочи Ваня Горчева, представяйки действието на Систива® и Приаксор®, качествено надграждащи сегашните практики. Много скоро ще бъде обявен и новият триазол на БАСФ.

Ваня Горчева наблегна и на дългосрочните прогнози за добивността на културите в отделните държави по света, която се очаква да бъде реализирана до 2080 година. Заради климатичните промени някои от страните ще отбележат до 25-процентно понижение в добивите. „България е в светло зеления цвят, което означава, че ще бъде сред държавите с увеличена добивност – средно между 5 и 10 процента през 2080 г. На този фон земеделието ни има добро бъдеще, затова и компании като БАСФ инвестират активно за създаване на продукти, съобразени с новите климатични условия”, посочи още Горчева.

През 2020 г. БАСФ за първи път изпълнява проект „Реални Резултати в Реални Условия”, така че в срещите си със земеделските производители да демонстрират точното проявление на продуктите на компанията на полето, в променящата се климатична среда. „Целта ни е фермерите да почерпят опит от колегите си, така че през тази година да адаптират технологиите си спрямо новите условия”, посочи Мария Неделчева, търговски мениджър на „БАСФ България”. Проектът може да се следи и на Фейсбук страницата компанията BASF Решения в земеделието България, което е допълнително улеснение в тяхната практика.

По отношение на пакетните предложения, насочени към всички интензивни производители, интензивната технология на БАСФ за опазване на пшеницата и ечемика от болести, е подготвена в два варианта. Първият е с Приаксор® за първо третиране във фаза братене, последвано от Диамант®Макс като второ третиране във фаза поява на флагов лист и изкласяване. Предимството на тази технология е, че освен да използвате ефективния контрол на фунгицидите от болести, може да подобрите и техния физиологичен ефект – с по-добра физиология, по-добра фотосинтеза, а оттам и по-добри добиви.

Приаксор® е най-новото предложение от портфолиото на БАСФ. Като комбинация от xemium и пираклостробин този фунгицид има и безспорните си технически предимства – с дълга превенция и защита на новия прираст, а също и с лечебно действие в ситуации, когато се налага и по-добра физиология.

През 2019 г. той беше най-предпочитаният SDHI фунгицид при житните култури не само заради техническите предимства, но и поради атрактивната цена, на която компанията го предлага вече две поредни години. Това е причината през 2019 г. той да достигне впечатлявите 1,2 милиона декара житни култури, третирани с Приаксор®. Пред фермерите бяха демонстрирани ефективните действия на този фунгицид в село Завет, Разградско, където миналата година полетата са нападнати от кафява ръжда и в резултат от въздействието му болестта е напълно премахната, без последващ ефект върху посевите.

Предложението от високия клас фунгициди е Диамант® Макс – комбинация от пираклостробин и епоксиконазол, доказващ своите предимства и при първо, и при второ третиране. „Това е продуктът, на който нашите производители може да разчитат за опазване на житните си култури, включително и срещу кафявата ръжда, която през последните години се среща изключително често по българските полета”, посочи още Неделчева.

Интензивната технология на БАСФ се предлага и във втори вариант – с Капало® за първо третиране и Приаксор® – за второ.

Легенди се носят и за трите продукта Капало®, Танго Супер® и Дует Ултра®, защото това са фунгицидите, с които БАСФ шест поредни години постига 5 милиона декара третирана площ. „Ние се гордеем с този резултат и за него благодарим на всички земеделци, които ни се довериха и повишиха интензитета на техните полета”, допълни още търговският мениджър на БАСФ България.

Капало® няма нужда от представяне – освен че е еталон в Германия, той се справя идеално с брашнеста мана, помощник е в борбата с кореновите гниенета, а благодарение на стик енд стей формулацията осигурява бързо прилепване и усвояване на фунгицида от растението, за да се получи търсения резултат, дори и в дъждовните пролетни месеци.

Пред фермерите бяха демонстрирани и опити от различни полета с първо третиране с Капало® в доза от 100 мл/дка и второ третиране с Приаксор®, както и с различни комбинации от Капало®, Танго Супер® и Дует Ултра®, приложени навреме съобразно спецификата на отделните полета, сравнени с генерични комбинации.

Особено внимание беше обърнато на Систива®

От БАСФ предлагат 3 технологии:

При третиране със Систива® в доза 75 мл/дка в пшеница, продукта е последван от пролетно приложение на Танго Супер® в доза 80 мл/дка и приложение на Приаксор® във фаза изкласяване на доза от 75 мл/дка.

При приложение на Систива® в доза от 100 до 150 мл/дка , през пролетта се препоръчва еднократно третиране със Приаксор® в доза 100 мл/дка

А за ечемик технологията включва третиране на семената със Систива® в доза 75 мл/дка последвано от еднократно приложение на Приаксор® на доза 75 мл/дка.

Техническият мениджър на БАСФ за България и район Запад Тодор Евтимов пък представи ефекта от прилагането на Систива® в Европа, където миналата година са проведени 255 опита в Унгария, Чехия, Словакия, Полша, дори в Турция.

Фунгидицът Флексити® пък е ново предложение на БАСФ, което осигурява отличен контрол срещу брашнеста мана и кореновите гниенета.

Офертата от БАСФ за 2020 е с препоръчителни цени за

Капало® през 2020 г. е 3,99 лв. за дка при доза от 100 мл/дка.

За Приаксор® в доза 75 мл на дка цената е 4,35 лв/дка.

За Диамант® Макс при доза от 120 мл на дка цената е 4,50 лв.

Източник: Sinor.BG