Горещини и суша се очаква да натиснат добивите в Черноморския регион

School apple
От 1 юли започва прием по училищните схеми за учебната 2020/2021 г.
юни 26, 2020
Grape
От днес тръгва втория прием по мярката за лозари и винари
юли 6, 2020
Show all

Горещини и суша се очаква да натиснат добивите в Черноморския регион

Field

През периода юни-август  времето в Източна Европа и Черноморския регион ще бъде по-горещо и сухо от обичайното, сочат данни от прогнозните модели на подразделението за селско стопанство на Refinitiv (бившият отдел за финанси и риск в „Ройтерс”, в който компанията още държи дял от 45%). „Най-големите опасения в прогнозата за времето предизвиква очакваното повишаване на температурата на въздуха на територията на Украйна – с 1,5 градуса по Целзий над нормата.

„През лятото в Източна Европа и Черноморския регион често може да се развиват области на високо налягане, които обикновено водят до горещи атмосферни вълни”, посочват анализаторите на Refinitiv.

Нивото на валежите в Черноморския регион през лятото се очаква да е под нормата. Прогнозният модел показва възможности за силна суша на територията на Украйна и в централните части на Русия с валежи от 25 до 75 милиметра под нормата в отделни региони.

Първите прогнози на българските зърнопроизводители за реколта 2019-2020

Очакваното горещо и сухо време м Черноморския регион от юни до август ще окаже съществено въздействие върху засетите през пролетта култури, тъй като есенниците вече са в късните си етапи на развитие и част от тях дори са ожънати. „От тази гледна точка посевите с пролетна пшеница и царевица може да пострадат от недостиг на влага в почвата и от високите температури. Вследствие на това потенциалът за добивите от тези култури може да се реализира в пълна степен”, твърдят анализаторите.

Източник: Sinor.BG